SUOLAHUONE

Suolahuonehoito on luonnonmukainen hoitomuoto, jota käytetään erityisesti hengitystie- ja iho-ongelmien hoidossa sekä immuniteettia vahvistavana ennaltaehkäisevänä hoitona. Suolahuonehoito kosteuttaa ja rauhoittaa äänentuotantoa ja avaa hengitystiet, jotta ne toimisivat paremmin. Suolahoidosta voi saada hyötyä perinteisen lääketieteen rinnalla. 

Suolahuonehoito sopii kaiken ikäisille ja on siksi myös monien lapsiperheiden suosiossa. Hoidossa oleskellaan suolahuoneessa, jonka lattia on päällystetty puhtaalla vuorisuolalla. Tilaan puhalletaan hienojakoista suolapölyä, joka vaikuttaa keuhkoihin, limakalvoihin ja ihon pinnalle. Suolageneraattorissa käytetään ainoastaan täysin lisäaineetonta pharma-suolaa, nk. sairaalasuola HD-NaCl, joka ei sisällä jodia.

Suolahoitoa suositellaan paitsi erilaisista hengitys- ja iho-ongelmista kärsiville, myös äänenalan ammattilaisille, urheilijoille, kuntoilijoille, tupakasta vieroutuville ja tupakoitsijoille. Hoito rauhoittaa ärsytys- ja tulehdusoireita, joita moni saa huonosta sisäilmasta tai altistumisesta pölylle, homeelle tai liuotinaineille. Vaikka varsinaista sairautta ei olisikaan, toimii suolahoito ennaltaehkäisevästi, kun limakalvojen ja ihon kyky puolustautua edellä mainittuja ulkoisia tekijöitä vastaan paranee.

Suolahoidosta on todettu olevan hyötyä myös seuraaviin vaivoihin: krooninen keuhkoputken tulehdus, pitkittynyt tai allerginen nuha, yskä, poskiontelotulehdus, korvatulehdus. 

Allergia- ja Astmaliittoon kuuluvan Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin tekemän tutkimuksen (2003-2007) mukaan suolahuonehoidolla on vaikutusta astmaan inhalaatiosteroidihoidon lisänä. Myös keuhkoputkien hyperaktiivisuus väheni tutkittavilla hoidon vaikutuksesta. Tutkimuksen muita yhteistyötahoja olivat mm. Etelä-Karjalan keskussairaala ja HUS:n Iho- ja allergiasairaala. Hanketta rahoittivat Raha-automaattiyhdistys, Kela, Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiri ja Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti.


Kenelle suolahuonehoitoa ei suositella:

kuumeiselle
akuutissa voimakkaassa virussairaudessa
keuhkokuumeessa
erittäin korkeata verenpainetta sairastavan, sepelvaltimotautia sairastavan on hyvä neuvotella lääkärinsä kanssa
tuberkuloosi-, ilmarinta- tai keuhkofibroosipotilaille
vaikeasta hengityksen vajaatoiminnasta kärsiville
kasvainta tai vakavaa elimistön toimintahäiriötä sairastavalle
munuaissairauksista kärsiville
vaikeaa sydänsairautta sairastavan ei ehkä ole hyvä oleilla ainakaan pitkää aikaa suolahuoneessa